úterý 5. dubna 2016

"Welcome To The Show": Adam Lambert láká zbrusu novým singlem na svou show

source
Už je to relativně dlouhá doba, co se jeden z nejúspěšnějších finalistů (nebo možná právě ten nejúspěšnější?) pěvecké soutěže American Idol po podiu procházel ověšený peřím a třásněmi. Dnes již čtyřiatřicetiletý Adam Lambert, kterého si jako hostujícího frontmana vybrala i samotná glam rocková legenda Queen, ve své tvorbě zůstává sice stále autentický, ale, jak sám už mnohokrát řekl, jeho styl se změnil – což dokládá svým nejnovějším albem, které vyšlo před rokem pod názvem The Original High. Adam je na něm lehce melancholický, občas devadesátkvý, a především, ve srovnání s tím, na co jsme ve spojitosti s jeho hudbou byli zvyklí, mnohem minimalističtější.
V březnu byl ohlášen nový singl, zbrusu nový kousek, který ještě nikdo neslyšel. Poté, co Adam nechal své fanoušky pár dní podusit v nedočkavosti, světlo světa spatřil singl „Welcome To The Show“.


I přesto, že singl nepochází z již zmiňovaného nejnovějšího alba, něco společného s ním přeci má – Maxe Martina, švédského producenta, jehož jméno stojí pod velmi úspěšnými (a tudíž mnohými vášnivě nenáviděnými) odrhovačkami, jako jsou třeba „Baby One More Time“ od Britney Spears a „I Kissed a Girl“ Katy Perry a mnohé další. Jak Lambert sám řekl:

„Požádal jsem o pomoc Maxe Martina a on mě spojil s dvěma skvělými autory a producenty Alim Payami, který se mnou spolupracoval na mém singlu Ghost Town“, a švédskou zpěvačkou Laleh, která se také podílela na vokálech. Mám pocit, že tahle píseň dá lidem sílu být přesně tím, kým jsou.“ (zdroj)
(source)
 Spoluautorka a hostující zpěvačka Laleh (původem Švédka s íránskými kořeny), však taky není žádné hudební pískle, i když by se to mohlo zdát při pohledu na její plaché dívčího vzezření. V minulosti se kromě zpěvu a psaní písní pro ostatní interprety věnovala také herectví, a letos už jí bude, považte, třicet čtyři let. Hudební kariéru začala před třinácti lety ve Švédsku, kam se s rodinou přestěhovala když byla dítě (a že se v dětství nacestovala, pokud chcete vědět více, doporučuji navštívit wikipedii); v roce 2014 se přesunula do Los Angeles, což odstartovalo její mezinárodní kariéru. Od té doby spolupracovala na albu Confident zpěvačky Demi Lovato, pro něž spolupracovala např. na opravdu skvělé baladě „Stone Cold“, která je také singlem (pokud jste ho ještě neslyšeli, tak velmi doporučuji), nebo také na debutovém albu Tori Kelly Unbreakable Smile
Laleh si Adama jako zpěváka velice pochvalovala a řekla, že když píseň skládala, nejen že nevěděla, kdo ji bude interpretovat, ale ani to, že se v ní jako vokalistka objeví ona sama. „V tomhle songu jako zpěvačka držím linii refrénu, aby se Adam mohl pěvecky ‚ukázat‘.“
A co videoklip, bude?
To prý ještě není jisté, jak řekla Laleh pro idolator.com.





Server People.com dokonce nový singl přirovnal k notoricky známé písni Queen „Show Must Go On“, což je podle mě poněkud odvážné tvrzení: 
„With its moody production and confidence-radiating lyrics, the dramatic, slow-burning anthem is akin to a modern take on the glam group's classic "The Show Must Go On."
(source)
V tomto kousku jen stěží doslovně do češtiny přeložitelné anglicky psané recenzentské „poezie“ je charakteristika toho, v čem se má nový Adamův singl podobat slavné Šou Mast Gou Ón:

  • nepředvídatelně vystavěná (nebo vrtošivá či rozmarná, chcete-li; zkrátka se tam vyskytují kontrasty v přednesu/náladě),
  • sebevědomím sršící text,
  • dramatická hymna, pozvolně nabývající na velkoleposti (velmi volný překlad, takřka moje vlastní interpretace, sorry),
  • shrnuto a podtrženo: tož hnedle tu máme song, který připomíná novodobé pojetí slavného glam rockového kusu

Ale ne, opravdu? Stačí vám to jako patřičně pevné argumenty? Mně tedy moc ne…
Možná by bylo lepší držet se při zemi a poslouchat, co o nové písní říká sám Adam: „Chtěl jsem překvapit své fanoušky s povzbuzující hymnou na jaro.“
Mise splněna. 



Singl si odbyl živou premiéru  17. března v (nadobro) poslední sezóně soutěže American Idol, která Adamovi před sedmi lety pomohla k cestě na vrchol. Tam se také ukázalo, jak moc zajímavé spojení zpěváků Laleh a Adama je – působí takřka jako protiklady, nejen pěvecky, ale i osobnostně. Adam je taková kalorická bomba, kdežto Laleh je taktéž dobrý, ale přece jen lehký zákusek pro diabetiky. Mnozí se internetoví diskutéři nezdrželi kritiky zpěvu přítomné dámy. Ve srovnání s Adamem by se asi víc umělců, i těch zasloužilých, mohlo cítit jako žabaři. Jenomže Laleh je autorka písně a pan Lambert jistě sám moc dobře ví, že bez takových jako je právě ona, by musel zpívat coververze.
Hudba není sport. A pokud je, tak jedině týmový.
Na premiéru „Welcome To The Show“ se můžete podívat tady:



Snad se v brzké době dočkáme i premiéry na českých rádiích. Zpěvákova fanouškovská základna je u nás asi nevelká, ale zato má pevné a výjimečně houževnaté jádro, jak je vidno na sociálních sítích; divila bych se, kdyby si čeští fanoušci nasazení singlu do hitparád sami nevydupali. (Čest jim!)

Adam Lambert je momentálně na sólovém turné, v létě se opět vrací ke kapele Queen s koncerty v Evropě.
Do České republiky ale bohužel letos nezavítá.



Žádné komentáře :

Okomentovat